Witte bonen soep
Afgelopen week heb ik dit recept voor het eerst gemaakt. Het is een witte bonen soep, zoals mijn moeder hem altijd maakt. Wat mij betreft een echt carnavals recept. Binnen huize diëtistRUTH vieren we dit jaar zeker carnaval, aangezien jongste dochter Zoë dit jaar dansmarieke is. En dan is het wel makkelijk als je, tussen de optredens, optocht en carnavals bals door of na ’s middags carnaval gevierd te hebben, deze soep alleen maar hoeft warm te maken.
Hieronder de benodigdheden en hoe je de soep klaarmaakt. Gebruik een flinke pan, want het is een recept voor 6 (!) liter soep. Dus je kunt familie, vrienden of de buurt uitnodigen voor een ’tas’ soep ;). Of de porties halveren, is ook een optie.
Benodigdheden, voor 6 liter soep:
600 gram vleesribben
1 knolselderij
8 preien
3 potten witte bonen (à 720 gram)
2 blikken kleine knakworstjes
5 bouillonblokken (runderbouillon)
4 laurierblaadjes
Bereidingswijze:
Breng 2 liter water aan de kook. Voeg dan de runderbouillon blokken en laurierblaadjes toe.
Dan voeg je de vleesribben toe. Dit laat je, als het geheel weer kookt, 3,5u op een laag vuur trekken. Snij ondertussen de knolselderij in blokjes en de prei in halve ringen. Die mag je meteen aan de soep toevoegen.
Na de 3,5u trekken gaan de witte bonen erbij. Verwarm nog even goed door en proef of de soep voldoende op smaak is. Bij mij moest er nog een extra bouillonblok aan te pas komen, omdat de knolselderij wat groter was uitgevallen.
Als laatste voeg je de knakworstjes toe.
Tot slot
Het is geen soep die binnen de schijf van vijf helemaal goedgekeurd zou worden. Dat komt door het vlees en de knakworstjes. Vroeger aten we er thuis nog pannenkoeken bij. Een heerlijke combi. Maar je kunt de soep ook als maaltijd nemen. Door de witte bonen, groenten en vlees zitten alle componenten van een maaltijd in deze soep.
Fijne carnaval/ vastelaovend allemaal! En smakelijk!
0 reacties