Herfst, eind van oktober nadert, Halloween staat voor de deur. In huize diëtistRUTH is het inmiddels een traditie om in het weekend rondom Halloween pompoenen uit te hollen en gezichten uit te snijden. Dit jaar organiseert de scouting met een aantal vrijwilligers een heuse halloween tocht.
Dus naast het pompoen snijden overdag, gaan de kinderen langs de deuren en zijn wij post om aan te bellen. We hebben de ramen al versierd, maar we gaan volgende week de rest van de tuin en voordeur nog verder aankleden. Trick or treat dus. Dat daar een snoepje bij hoort en mag, is natuurlijk prima. Maar ik hou mijn diëtistenhart vast, met hoeveel snoepjes gaan ze thuis komen…? Die hoeven natuurlijk niet allemaal meteen op. Maar mijn dochters hebben het diëtisten virus niet te pakken, er verdwijnen er onderweg absoluut al in hun buik.
Van gezond naar minder gezond
Dat maakte dat ik dacht, hoe leuk is het als je kunt kiezen voor een gezonde optie: mandarijntje , de iets minder gezonde optie, maar wel passend in het thema: pompoencake . Of, gewoon lekker, maar wel zoet: een skelethoofdje. Wat natuurlijk ook best een keertje mag .
Mandarijngezichtjes
De mandarijngezichtjes heb ik vorige week met mijn dochter Zoë getekend. De meeste mandarijntjes zijn inmiddels al als fruithap mee naar school gegaan. Ze hebben halloween niet gehaald. Maar een netje mandarijnen is zo gekocht.
Deze traktatie is echt makkelijk te maken. Zoë en ik hebben samen de gezichtjes erop getekend. Het was wel even zoeken naar een goede stift, ik heb gekozen voor een marker, waarmee je ook op glas kan tekenen. Die gaf genoeg kleur af. Dit trekt niet in de schil. Bij het pellen naderhand, zit het wel op je handen. Maar dat laat zich er goed met water en zeep afwassen.
Pompoencake
Isabelle heeft een heerlijke pompoencake gemaakt. Ze heeft ervoor gekozen om te werken met een glutenvrij meel, dat geeft een lekkere compacte cake.
Doodshoofdjes
Dit zijn cakepops, in de vorm van een doodshoofd, die je doopt in cakemelts. Het lijkt op smeltchocolade, maar dat is het niet. Het recept komt uit een kookboek, genaamd Funfoods, dat ik van mijn oud collega’s heb gekregen toen ik 12,5 jaar in dienst was bij de thuiszorg.
Voor ongeveer 18 doodshoofdjes
Ingrediënten
Beslag
1 vanillestokje* 100 gram zachte boter* zout* 80 gram suiker* 2 zakjes vanillesuiker* 1 ei* 150 gram bloem* 60 gram gemalen amandelen* 1 theelepel bakpoeder* 800 ml melk
Verder 150 gram roomkaas* boter voor het invetten* bloem voor het bestuiven
Glazuur 350 gram witte candy melts* 1 zwarte pen met eetbare inkt
Verder 18 lollystokjes
Bereidingstijd ca 1 uur, maar daar rekenen ze de baktijd niet bij (plus ca 30 minuten baktijd, ca 30 minuten afkoeltijd en ca 20 minuten droogtijd)
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius. Vet een cakevorm van 20 cm in met boter en bestuif hem met bloem. Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit. Klop de boter, snufje zout, suiker, vanillesuiker en het vanille merg in een kom schuimig. Klop het ei erdoor.
Meng de bloem, gemalen amandelen en het bakpoeder. Voeg ze toe met de melk. Roer alles glad, schenk het beslag in de cakevorm en strijk het glad. Bak de cake in ca 30 minuten in het midden van de oven. Haal hem dan uit de oven en laat hem op een rooster helemaal afkoelen.
Mocht je het te bewerkelijk vinden om de losse ingrediënten voor het beslag in huis te halen, dan kun je er ook voor kiezen om met een kant- en klare cake mix te werken. Volg dan de aanwijzingen op de verpakking op. Je hebt dan niet de gehele cake nodig om tot de cakepops te verwerken.
Verkruimel de cake met je vingers, meng de roomkaas erdoor en rol er ca 18 bolletjes van. Maak ze peervormig en druk ze enigszins plat. Druk met een pollepelsteel2 kleine kuiltjes in het breedste deel; daar komen later de ogen. Leg de doodskopjes op een bord en zet ze in de koelkast.
Smelt voor het glazuur de witte candymelts, au bain marie. Steek de lollystokjes circa 2 cm in de gesmolten massa en steek ze dan even diep in de doodskopjes. Zet alles 30 minuten in de koelkast.
Dompel de cakepops kort in de candy melts. Zet ze in een hoog glas en laat ze uitharden. Hier hebben wij een bakpapier gebruikt om ze op te leggen, omdat ze in mijn pot toch te dicht bij elkaar kwamen. Nadat het glazuur is uitgehard, kun je de gezichtjes erop tekenen.
Isabelle, Yaniek en ik hebben ontzettend veel lol gehad bij het maken van deze gerechtjes. Hopelijk jullie ook! Fijne halloween!
0 reacties