Pompoencake

Pompoencake

Er zijn weer volop pompoenen te verkrijgen in allerlei soorten en maten: flespompoen, spaghetti pompoen, muskaatpompoen, melonette pompoen. Noem maar op! In dit recept heb ik hokkaido pompoen gebruikt (zie afbeelding van de ingrediënten), omdat het vruchtvlees wat zoeter is en omdat deze pompoen FODMaP-arm is (in tegenstelling tot zijn zusje de flespompoen).

Door de pompoen te verwerken in een cake, krijg je ongemerkt veel groente binnen. Deze cake bestaat uit ca. 50% pompoen, dus 50% groente in je plakje cake. Ideaal voor kinderen of andere moeilijke groente-eters.

Deze cake is laag in FODMaP’s en is daarom geschikt voor het fodmap-beperkte dieet. Dit is een dieet dat we gebruiken voor mensen met een prikkelbare darm. Daarnaast gebruiken we in dit recept geen toegevoegd suiker, dus ook passend in een suiker-arm dieet.

Recept 

Bereidingstijd: 30 minuten + 45 minuten oventijd

Ingrediënten voor 1 cake, ca. 16 plakken
  • 250 gram boekweitmeel
  • 400 gram pompoen
  • 4 eieren
  • 1 grote banaan
  • 50 gram rozijnen (<15 gram per dag = fodmap proof)
  • 2 theelepels koekkruiden (of pumpkinspice als je deze kan vinden in de winkel)
  • 10 gram bakpoeder
  • 2 theelepels vanille aroma
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • Optioneel voor de zoetekauw: 1-2 theelepels zoetstof om mee te bakken (sucralose/stevia/sukrin)
  • 1 cakeblik
  • Een keukenmachine of blender
  • Mixer
  • Bakpapier
Bereidingswijze:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Mijn tip: eerst de pompoen in de oven voor 15 min, hij wordt dan zachter en makkelijker te snijden.
  • Snijd de pompoen in blokjes en kook in een laagje water voor ca. 10 min. giet de pompoenblokjes af en laat even afkoelen.
  • Meng alle droge bestanddelen vast met elkaar: boekweitmeel, bakpoeder, kruiden en evt. de zoetstof.
  • In de keukenmachine maken we het tweede deel van het beslag. Hierin gaat de pompoen, de banaan, de 4 eieren, vanille aroma en de rozijnen. Blend alles tot een glad mengsel.
  • Voeg het mengsel uit de keukenmachine toe aan de droge bestanddelen en meng tot een glad beslag.
  • Leg het bakpapier in de cakevorm, op deze manier hoef je het cakeblik niet in te vetten. Giet het beslag in de cakevorm en top af met het amandelschaafsel.
  • Zet het cakeblik in de oven en bak vervolgens 45 min in de voorverwarmde oven.
  • Haal de cake uit de oven en laat afkoelen voor het snijden van de plakken.
Voedingswaarden per plakje (1/16 van de cake)

Energie:           110 kcal

Koolhydraten:   15 gram

Eiwit:                4 gram

Vet:                  3 gram

Vezel:               2 gram

Op 25 oktober 2021
schreef : Isabelle Isarin
Mijn cliënten kunnen, ondanks een dieet, plezier blijven beleven in het eten. Dat vind ik belangrijk. Het fascineert mij dat je door te letten op je voeding klachten kunt voorkomen, verminderen of zelfs verhelpen. Als dat lukt, haal ik daar veel voldoening uit.
Uw dietist in Oss, Uden, Veghel en omgeving

Bel ons:

06-44904236