Zuurkoolstamp met varkensoester

Zuurkoolstamp

Deze stamppot is alvast een voorproefje voor kouder weer. En laat het vannacht nu flink gevroren hebben. De winter is in aantocht. Maar ik lust een zuurkoolstamppot ook in de zomer. Dat zal niet iedereen met me eens zijn. Maar goed dat smaken verschillen. En je kunt wel stellen dat dit eigenlijk echt een typisch winters gerecht is. Ik maak deze stamppot grotendeels, zoals mijn moeder hem ook maakt. Alleen vanwege het vet- en zoutgehalte laat ik de rookworst achterwege.

Ingrediënten per portie:

250 gram zuurkool

200 gram aardappelen

1 varkensoester (ca 120 gram rauw)

paneermeel

scheutje halfvolle melk

1 klontje halvarine

1 klein puntje roomboter

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen, kook ze in een klein laagje water in 20 minuten gaar. Kook de zuurkool ondertussen in een andere pan, ook in een klein laagje water gaar, ongeveer tussen de 15 en 20 minuten. Je kunt er ook voor kiezen om de zuurkool en aardappelen in 1 pan te koken, begin dan met de zuurkool en dan de aardappelen er boven op.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden Celsius.

Omdat ik de aardappelen tot puree stamp en er een ovenschotel van maak, kies ik ervoor om de aardappelen en zuurkool apart van elkaar te koken. Als de aardappelen gaar zijn, giet dan het kookvocht af. Voeg een scheutje halfvolle melk en klein klontje halvarine toe om het smeuïg te maken.

Ook de zuurkool kun je na 15-20 minuten afgieten en alvast in een ovenschaal doen. Strijk daarna de puree hierover uit en voeg daarna een klein laagje paneermeel toe. Zet in het midden van de oven en laat ongeveer 45 minuten staan. Het paneermeel kleurt in die tijd mooi bruin.  Je kunt ervoor kiezen om kleine ovale ovenschaaltjes te gebruiken. Voor ons gezin heb ik een grote, vierkante ovenschaal gebruikt.

De varkensoester heb ik in een grillpan gebakken. Ik heb de pan op hoog vuur warm laten worden. De varkensoester heb ik met keukenpapier droog gedept en een klein puntje roomboter erop gelegd. Als de pan goed heet is, leg je de varkensoester met de boter in de pan. Dan 1 minuut op iedere kant dichtschroeien. Dan mag het vuur lager en laat je het stukje vlees verder garen(7-8 minuten). Daarna haal je de varkensoester uit de pan en laat nog even (2 min) op een bord, onder aluminiumfolie, rusten.

Als het paneermeel mooi bruin is gekleurd, dan is de zuurkoolstamp klaar. Zuurkoolstamp

Het enige wat je nog hoeft te doen, is opscheppen en smullen maar.

Voedingswaarde per portie:

Aantal kcal: 480 kcal

Gram koolhydraten: 44 gram

Gram eiwit: 31 gram

Gram vet: 17 gram

Gram voedingsvezel: 12 gram

Milligram natrium: 891 mg

 

 

Op 30 november 2020
schreef : Ruth van den Biggelaar
Ik vind mijn werk heerlijk. Iedere dag krijg ik een ‘kijkje’ in iemands keuken en mag ik daarbij advies geven. Van mijn moeder leerde ik dat je met goed eten ervoor kunt zorgen dat je goed in je vel zit. En dat probeer ik als diëtist over te dragen. Praktisch, en met aandacht voor de persoon die ik voor me heb. Iedere kleine verandering kan al veel opleveren.
Uw dietist in Oss, Uden, Veghel en omgeving

Bel ons:

06-44904236