“Isabelle leerde me op een andere manier eten.”

Mevrouw Valentijn

Ik ben altijd slank geweest. Toen werd mijn man ziek. Dan krijg je veel visite en dan komt er een kop koffie op tafel, met een koekje of een gebakje. Of een chipje. Zelf doe je ook mee, want dat is gezellig. Daarbij werkt ook mijn schildklier traag. Van lieverlee kreeg ik er de pondjes en de kilootjes aan. Op een gegeven moment kon ik mijn veters niet meer strikken en was ik net een ‘oud wijfke’ als ik de trap af liep. Ik dacht: dat moet eens afgelopen zijn. De dokter vertelde dat er ook een diëtist in het gezondheidscentrum zat en daar kon ik meteen terecht.

Vaker eten en beetjes eten

Isabelle leerde me op een andere manier eten. Als ik zelf lijnde, dan nam ik ’s morgens en ’s middags een shake en at ik alleen ’s avonds een beetje. Dat helpt niet hard. Je moet vaker eten en beetjes eten. Dat ging meteen al lekker. Het voelt niet als een dieet; je hoeft helemaal geen honger te lijden. Ik moet meer eten dan eerst, echt waar. Het eerste halfjaar had ik er al een kilo of vijftien af. Nu heb ik maat 40, in maat 42 verzuip ik.

Met een volle buik naar bed

Isabelle geeft goede uitleg en kijkt ook naar wat je overdag doet. Ik begin ‘s ochtends altijd al heel vroeg, dan breng ik de kinderen van mijn jongste dochter naar school en daarna ga ik eerst een uur wandelen. Dat doe ik alle dagen. ’s Middags ga ik soms nog een keer wandelen, want dat doe ik graag als ik me verveel. Anders zit je ook maar voor de televisie. ’s Avonds vind ik het soms wel moeilijk als ik alleen voor de televisie zit. Vroeger nam ik dan een zak chips en nu pak ik heel af en toe een klein zakje. Maar meestal neem ik een halfuur na het warm eten een bakje yoghurt en een halfuur later nog een appel. Dan ga je toch met een volle buik naar bed. En dat is gemakkelijk vol te houden.

Ik sta nu lekker in het leven.”

 

Maatje 40 hebben ze overal

Op zaterdag ga ik altijd naar de stad in Uden en dan neem ik een kopje cappuccino of ijskoffie en een lekker broodje met kaas en rauwkost en mayonaise. Je mag best zondigen, maar dan moet je het de andere dag compenseren. Zo kun je gewoon overal aan meedoen. Op zaterdagavond komen de kleinkinderen snacks eten. Ik nam altijd friet en twee of drie snacks. Isabelle leerde me steeds een beetje minder te nemen. Nu neem ik nog een klein beetje friet en één snack en daar ben ik aan gewend. Soms smokkel ik nog wel met een kleine loempia. En verder neem ik veel rauwkost. Dat doe ik al zo lang als ik hier kom en het gaat hartstikke goed. Als je dan op de weegschaal staat en ziet dat het goed gaat, dan is dat heel mooi. Ik sta nu lekker in het leven. Ik kan in elke winkel kleren kopen, een maatje 40 hebben ze overal, maar maat 46 niet.

Stok achter de deur

Ik heb al heel veel klanten hiernaartoe gestuurd. Als mensen zeggen dat ik zo veel afgevallen ben, zeg ik dat ze ook hierheen moeten gaan. Mijn schoonzoon heeft er daardoor al dertig kilo af, mijn dochter is tien kilo kwijt, een andere dochter vijftien en een schoondochter is nu ook bezig. En ik blijf Isabelle zelf ook zien. Dan heb ik toch een stok achter de deur.