“Uiteindelijk gaat het om je eigen lichaam.”

Tanem Bozna

Ik heb een fructose-allergie en ze denken nu ook dat ik een tarwe-allergie heb. Als ik iets verkeerds eet, krijg ik daarna al snel een dikke buik. Ik eet niet veel avondeten en toch kom ik soms nog wat aan. Zo ben ik bij Ruth terechtgekomen en later ging mijn zus Yeldem ook mee. We hebben adviezen gekregen die vooral gaan over meer gezonde dingen eten en minder van het lekkers. Soms vind ik het nog wel moeilijk om de lekkere dingen te laten staan. Ik eet nu wat minder dan eerst en ik let op mijn allergieën.

 

Veel op je bordje?

Ik zit al sinds mijn vierde op tennis, samen met Yeldem. Sinds we bij Ruth komen, zijn we daar nog iets actiever in geworden. We hebben twee keer per week training en op zondag competitie. Je rent er veel bij en dat is natuurlijk heel goed voor ons. Ik zou anderen ook aanraden bewuster met hun lichaam bezig te zijn. Kijk eens goed naar hoeveel je nu eigenlijk op je bord hebt liggen en vraag je af of je dat wel op krijgt.

Kijk eens goed naar hoeveel je nu eigenlijk op je bord hebt liggen.”

 

 

Yeldem Bozna

Mijn moeder nam mij een keer mee naar Ruth toen mijn zus Tanem een afspraak had. Ze dacht dat ik misschien ook tips kon krijgen. Zelf vond ik dat ik wel wat af mocht vallen. Sindsdien kom ik ook geregeld bij Ruth. Ruth had heel veel boekjes waar we in konden kijken. Ik heb ook een app op mijn telefoon geïnstalleerd om bij te houden wat ik eet. Meestal houd ik me goed aan de adviezen. Het zijn niet echt regels en uiteindelijk gaat het om je eigen lichaam. Als ik op school ben, heb ik bijvoorbeeld meer trek. Dan neem ik wat meer te eten mee en dan eet ik thuis niets meer tot het avondeten.

 

Gezondere dingen nemen

Ik houd ervan om lekkere dingen te eten, maar let de volgende dagen altijd wat beter op als ik dat heb gedaan. Ik voel me er beter bij dat ik nu let op wat ik eet. Ik kan best veel eten, maar stop op tijd, voordat ik buikpijn krijg van te veel eten. Het moeilijkst vind ik het nog steeds om tegen mezelf te zeggen dat ik ergens van af moet blijven als ik iets lekkers zie staan op tafel of in de kast. Ik probeer dan gezondere dingen te nemen. Met Tanem maak ik af en toe een smoothie. We doen daar diepvriesfruit en een banaan in, met melk. Soms doen we er ook watermeloen bij, of havermout. We doen er niet te veel fruit in, want daar zitten veel fruitsuikers in.

 

Beter lichaam

Ik blijf voorlopig nog naar Ruth gaan. Het liefst zou ik nog een beetje afvallen, en daar kan ik wel hulp bij gebruiken. Als ik een tijd niet bij Ruth ben geweest, vind ik het toch lastig om op mijn eten te blijven letten. Ik vind het leuk dat ik nu inzie dat je daarvan een beter lichaam krijgt.

Ik vind het leuk dat ik nu inzie dat je een beter lichaam krijgt.”