Aspergesalade
Het asperges seizoen is weer geopend! Van maart tot juli is dit witte goud verkrijgbaar. Het aspergeseizoen begint in maart met asperges uit serreteelt en uit teelt onder plastic kappen. Vollegrondasperges komen pas in de tweede helft van april op de markt. De topmaanden voor de asperges zijn mei en juni.
Op de markt scoorde ik mijn eerste asperges van dit jaar. Het is nu eind maart dat ik dit recept maak. Normaal eet ik de eerste asperges op de “Brabantse manier” met roomboter, ham, krielaardappeltjes en ei. Maar vandaag ga ik het anders doen. De asperges die ik heb gekocht zijn relatief dun en er knappen er een hoop tijdens het schillen. Daarom besluit in er een lekkere salade van te maken!
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten voor 2 personen
- 4 eieren
- 1kg asperges (voorgeschilde asperges scheelt je een hoop tijd)
- 1/2 komkommer
- 1 citroen
- 85 gram veldsla
- 2 eetlepel slasaus 10-15% olie
- 125 gram (warm gerookte) zalm (Tip: je kan ook ham snippers pakken als je niet van vis houdt)
- Verse peterselie en/of dille (ik had toevallig beide in huis liggen)
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
- Kook de eieren. Ik hou meestal 9 a 10 minuten aan voor hardgekookte eieren. En laat daarna goed schikken en afkoelen.
- Schil de asperges als dat nog niet is gebeurd en snijd ze (optioneel) in stukken van ca. 3 cm. Bewaar de asperge topjes apart, deze hebben een kortere kooktijd. Het voordeel van de asperges in stukken snijden, is dat je geen speciale asperge pan nodig hebt. Heb je deze wel en wil je de asperges graag heel laten, dan kan dat ook natuurlijk.
- Kook de asperges 5 minuten, voeg na 5 minuten de asperge topjes toe en kook dan nog 3 minuten. Giet het water af en laat de asperges afkoelen.
- Snijd de komkommer in plakjes en snijd een paar plakjes citroen af. De rest van de citroen gebruik je voor het sap in de dressing.
- Maak de veldsla aan met slasaus, citroensap en eventueel wat zout en peper.
- Snijd de verse kruiden naar wens.
- Start met het opmaken van de bordjes. Eerst verdeel je de sla over 2 bordjes. Daarop verdeel je de asperges. Leg het mootje gerookte zalm in het midden van het bord en leg daaromheen een aantal schijfjes citroen, plakjes komkommer, partjes ei en strooi de verse kruiden eroverheen. Maak het af met wat geraspte Parmezaanse kaas. Tip: ik gebruikt een aardappelschilmesje voor mooie grote vlokken Parmezaanse kaas.
Voedingswaarden per portie
Energie: 435 kcal
Koolhydraten: 19 gram
Eiwit: 37 gram
Vet: 20 gram
Vezel: 10 gram
0 reacties