Gezonde erwtensoep

Gezonde erwtensoep

Erwtensoep, oftewel snert, een echt oer-Hollands herfstgerecht. We eten het in Nederland al sinds de 16e eeuw. Elke familie heeft wel een eigen variant op de erwtensoep, maar de basis blijft hetzelfde: spliterwten, wortel, knolselderij, prei en doorgaans wel 2-3 soorten vlees. Maar de basis bestaat dus hoofdzakelijk uit groente, super gezond toch?

Wat maakt dan dat de erwtensoep wordt gezien als een calorierijke maaltijd? Nou, dat is hoofdzakelijk de hoeveelheid vlees. Schouderkarbonade, spek, rookworst etc.… alleen het vlees voor 1 kopje soep komt op zo’n 500kcal. Als we daar nou eens een caloriearme vervanger voor vinden? Dan kunnen we lekker guilt free genieten van ons kopje erwtensoep.

Bereidingstijd: 75 minuten

Ingrediënten voor 8 porties:
  • 500 gram spliterwten
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 1 knolselderij
  • 25 gram selderij blaadjes
  • 4 blaadjes laurier
  • 1-2 blokjes groente bouillon (bij een zoutbeperkte voeding max. 1 blokje)
  • 2 liter water
  • 1 eetlepel vloeibaar bak en braad
  • 1 stukje gerookte kipfilet (50 gram per kopje)

(de rooksmaak van de kip is een mooie vervanging voor de rookworst) 

Bereidingswijze:

  • Verhit de vloeibare boter in een soeppan en bak daarin de ui glazig. Voeg dan de bouillon met 2 liter water toe en doe hierin de spliterwten met een paar laurierblaadjes.
  • Laat de spliterwten vast koken en snijdt ondertussen de groente. De knolselderij in kleine blokjes, de wortel in gehalveerde plakjes en de prei in ringetjes.
  • Voeg de groente toe aan de bouillon met spliterwten.
  • Het geheel moet minimaal 1 uur koken, tot de spilerwten de soep gaan binden.
  • Ondertussen kan je de selderij fijnsnijden. Dit voegen we later toe als garnering.
  • Snijdt de gerookte kipfilet in plakjes.
  • Zodra de soep klaar is (als de spliterwten zacht zijn en de soep gebonden) kunnen de plakjes kipfilet erbij. Laat even warm worden in de soep en dien het dan op in een soepkom.

Voedingswaarden per portie 1 soepkom: gezonde erwtensoep
Voedingswaarden per portie 1 soepkom: “traditionele” snert
Energie:           175 kcal

Koolhydraten:   17,5 gram

Eiwit:                15 gram

Vet:                  3 gram

Vezel:               8 gram

Zout:                3 gram

Energie:           700 kcal

Koolhydraten:   30 gram

Eiwit:                43 gram

Vet:                  50 gram

Vezel:               9 gram

Zout:                6 gram

Op 11 november 2021
schreef : Isabelle Isarin
Mijn cliënten kunnen, ondanks een dieet, plezier blijven beleven in het eten. Dat vind ik belangrijk. Het fascineert mij dat je door te letten op je voeding klachten kunt voorkomen, verminderen of zelfs verhelpen. Als dat lukt, haal ik daar veel voldoening uit.
Uw dietist in Oss, Uden, Veghel en omgeving

Bel ons:

06-44904236

4 Reacties

  1. Paula

    Ingrediënten PER PORTIE 500 gr spliterwten en 2 liter water lijkt me meer voor 4 porties.

    Antwoord
    • Isabelle Isarin

      Je hebt helemaal gelijk! Goed gezien, ik heb het aangepast.

      Antwoord
      • Paula

        Gisteren gemaakt. Fijn recept. Heerlijke caloriearme erwtensoep. Nooit bedacht dat het ook zo kan ipv vol, veel, vet.

        Antwoord
        • Isabelle Isarin

          Wat leuk om te horen dat je het recept hebt gemaakt en dat het zo goed bevallen is!

          Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *