Internationale Anti Dieet Dag

instagrampost

Een diëtist die internatonale anti dieetdag gaat promoten? Die is gek, denk je misschien. Toch is het zo. Ik wil vandaag aandacht vragen voor anti dieet dag. Het is een dag om bewustwording te creeëren. Want wij, onze samenleving, jij en ik, hebben oordelen over mensen met overgewicht of ernstig overgewicht. Slank wordt nog steeds als een ideaal gezien. En als je dik bent, dan is dat je eigen schuld. Dan ben je lui, dan heb je geen discipline.
Harde woorden, maar helaas hebben mensen met een maatje of hele maat meer, hier dagelijks mee te maken. En dat doet zeer. En op deze internationale anti dieet dag mag je juist een x niet met je gewicht en lijnen en diëten voor de lijn bezig zijn.

Nederlandse Stichting Over Gewicht

Ik wil dan ook graag een filmpje van de Nederlandse Stichting Over Gewicht met jullie delen:

Dagelijks mag ik uitleggen dat te zwaar zijn of worden niet alleen ligt aan wat je eet en drinkt en hoeveel je beweegt. Er spelen zoveel meer dingen mee. Denk onder andere aan stress, slaappatroon, onregelmatige werktijden, bepaalde medicijnen.
Deze stichting zet zich in om meer awareness te creeëren, met o.a. meer uitleg over het onstaan van overgewicht en ernstig overgewicht: https://overgewichtnederland.org/over-gewicht/oorzaken/

Hebben we als diëtist een rol in de behandeling bij overgewicht en ernstig overgewicht? JA. Zeker.

Heel vaak denken mensen bij een diëtist: Die gaat me vertellen wat ik straks allemaal NIET meer mag eten. Of: nu krijg ik een streng dieet, als ik me daar maar aan kan houden. Of: zij heeft makkelijk praten, met zo’n lijntje. Dit laatste gaat bij mijzelf niet op, maar er zijn zeker meer dan genoeg collega’s die wel zo’n lijntje hebben.

Iets WEL mogen in plaats van NIET

Het mooie van mijn vak blijft om het tegendeel te bewijzen. In plaats van iets NIET meer mogen, juist kijken naar de mogelijkheden en denken in oplossingen. Het helpt om te kijken waar en wat iemand kan/ wil veranderen. Kleine stappen naar een groter doel.
Veerkracht hoog houden, waardoor je het kan blijven volhouden bij moeilijke momenten. Maar wel steeds met zicht op de persoon die tegenover me zit.
En voor de een is dat door porties te gaan verkleinen. Of iemand gaat andere producten kiezen waar minder calorieën of minder suiker of vet in zit. De ander gaat intermittent fasting proberen. En de volgende kiest voor koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt. Het maakt niet uit, als je maar voor een methode of voedingspatroon kiest wat bij je past.
Ik ben erg fan van Smartsize me en de eetwissels van het Voedingscentrum. Ook de verschillende voorbeelden van de Schijf van vijf in een dag.
En dagmenu’s om mee af te vallen.

De trap in plaats van de lift of roltrap

Maar je kunt er ook voor kiezen om je gedrag qua bewegen aan te passen. Zo probeer ik sinds de corona pandemie zo min mogelijk de lift te nemen. Bijvoorbeeld als ik op huisbezoek ga, ook op de 6e etage, dan neem ik toch de trap. Dan moet ik wel even op adem komen nadien. Of een vergadering in Hoog Catharijne in Utrecht op de 9e verdieping. Die vergaderingen heb ik niet zo vaak, 2x per jaar. Maar toch, door bij alle huisbezoeken de trap te nemen, loop ik stiekem meer trappen dan voor maart 2020.

Het kan helpen om de verandering van je gedrag te koppelen aan iets wat je in de dag toch al doet. Bijvoorbeeld bij het tanden poetsen op 1 been staan. Of als ik rond de koffiepauze wat drinken pak, dan schil ik er meteen een appeltje bij.

Vandaar dat ik vandaag, op internationale anti dieet dag, graag wil meegeven: laat een dieet voor af te vallen even voor wat het is. Geniet van eten (van sommige dingen met mate) en sta deze dag even niet op de weegschaal.

Hopelijk draagt deze blog bij aan de bewustwording dat iedereen goed is zoals hij is. Met of zonder overgewicht. En kunnen deze tips je helpen om jouw voedings- of beweegverandering te maken. Mocht je daar hulp van mijn collega’s of mijzelf bij willen, dan maak gerust een afspraak.

Ruth, 06-05-2024
mond vol donut

Op 6 mei 2024
schreef : Ruth van den Biggelaar
Ik vind mijn werk heerlijk. Iedere dag krijg ik een ‘kijkje’ in iemands keuken en mag ik daarbij advies geven. Van mijn moeder leerde ik dat je met goed eten ervoor kunt zorgen dat je goed in je vel zit. En dat probeer ik als diëtist over te dragen. Praktisch, en met aandacht voor de persoon die ik voor me heb. Iedere kleine verandering kan al veel opleveren.
Uw dietist in Oss, Uden, Veghel en omgeving

Bel ons:

06-44904236