Niet of nauwelijks eten onder schooltijd bij middelbare scholieren… Hoe dat komt, lees je hieronder

bord met verdrietige smiley

Eet jij onder schooltijd?

Als (kinder)diëtist hoor ik op mijn spreekuur regelmatig terug, dat tieners niet of nauwelijks eten onder schooltijd. Het lijkt vooral een trend bij jonge meiden. Maar waar komt dat slechte of niet eten onder schooltijd door? Ik vraag het me af en om hier achter te komen, besloot ik een interview op te stellen.

Dit interview heb ik afgenomen bij een 15-jarige, vrouwelijke scholier uit het 3e leerjaar van het vmbo.

Met onderstaande vragen probeer ik een beeld te vormen over het niet of nauwelijks eten onder schooltijd en de oorzaken/oplossing ervan.

Natuurlijk zijn niet alle tieners hetzelfde. Om een breder beeld te vormen, kan ik meer interviews afnemen. Ben jij een middelbare scholier? Laat gerust een reactie achter als aanvulling op mijn interview!

Vragen- antwoord interview

 1. Als je 5 dagen in de week naar school moet, hoeveel van die dagen eet je niet of nauwelijks onder schooluren?

Ik eet meestal 4-5 schooldagen per week niet. Het komt dus zelden voor dat ik iets eet. Hooguit 1x per week.

 1. Neem je meestal iets mee naar school om te eten of te drinken? Waarom wel/niet?

Ik neem eigenlijk nooit wat te eten mee, maar ik neem wel drinken mee naar school. ’s Ochtends heb ik nog geen honger, dus dan denk ik er ook niet aan om eten mee naar school te nemen.

 1. Maak je zelf een lunchpakket of doen je ouders dat?

Als ik iets mee naar school neem, dan maakt mijn moeder dat voor me klaar. Of ik haal iets uit de kantine.

 1. Gooi je wel eens eten weg, dat je had meegenomen om te eten op school?

Nee, dat doe ik eigenlijk nooit.

 1. Wat weerhoud je ervan om te eten onder schooltijd?

Ik heb gewoon geen honger onder schooltijd. Pas als ik thuis kom van school krijg ik een beetje trek. Het is niet zo dat ik niet eet om af te vallen of omdat ik me schaam. Ik ben het gewoon zo gewend.

 1. Ervaar je wel eens honger of trek onder schooltijd?

Onder schooltijd heb ik geen honger. Heel soms voel ik me een beetje flauw. De honger komt echt pas na school.

 1. Ervaar je stress of spanning gedurende de schooldag?

Nee, ik heb zelf geen last van stress of spanning onder schooltijd.

 1. Heb je het idee dat stress of spanning invloed heeft op jouw eetgedrag op school?

Op school heb ik hier geen last van. Thuis soms wel. In de familie hebben we veel emotie-eters.

 1. Hoeveel van jouw klasgenoten eten ook niet onder schooltijd?

Bijna de helft van de mensen waarmee ik pauze houd, eet niet onder schooltijd. Als ik niemand zie eten, dan denk ik zelf ook niet aan eten. Misschien zorgt dat er ook wel voor dat ik geen honger heb.

 1. Wat eten en drinken jouw klasgenoten op school?

Dat zijn toch vaak de ongezonde dingen, zoals: chocolade, chips, popcorn en dingen uit de kantine zoals een tosti of een broodje.

 1. Wat is een echte “no go” om te eten onder schooltijd?

Geen idee. Ik vind zelf niet zoveel dingen raar om te zien. Als iemand een salade ofzo zou eten, dan vind ik dat niet raar.

 1. Denk je dat niet eten op school je helpt bij afvallen?

Ik denk dat het juist niet helpt, omdat je meerdere porties moet eten als je wil afvallen.

 1. Wat zijn de voordelen van niet eten op school?

Dan heb ik meer tijd voor vrienden op school.

 1. Wat zijn de nadelen van niet eten op school?

Dat ik niet genoeg voedingsstoffen binnen krijg. Ik voel me soms wel eens flauw onder schooltijd.

 1. Heb je nog een gouden tip voor ouders die graag willen dat hun tiener gaat eten op school?

Laat ze geld meenemen om iets te halen op school. Ze moeten dan wel iets gezonds halen zoals een broodje met gezond beleg of soep.

Ik wil nu zelf vaker eten mee naar school nemen, omdat ik weet dat het goed voor me is. We leren op school niet zoveel over gezonde voeding. Bij biologie hebben we maar 1 paragraaf over de schijf van 5 gehad. Ik denk dat meer scholieren gaan eten onder schooltijd, als ze wat meer voorlichting krijgen. Dat ze weten waarom gezond eten op school belangrijk is en dat ze weten hoe ze gezond moeten eten.

 

Conclusie uit bovenstaand interview

De eerste oplossing die deze scholier aandraagt, is het meenemen van geld naar school. Een oplossing die waarschijnlijk niet bij iedereen werkt. Ten eerste is het eten uit de kantine een stuk duurder dan een lunchpakketje van thuis. Ten tweede wordt het in de kantine wel erg lastig om gezonde keuzes te maken. Vaak zijn bewerkte producten zoals snoep of snacks een stuk goedkoper. En ook verleidelijker, omdat het hoge gehalte aan suiker of zout iets in onze hersenen triggert. Het smaakt letterlijk naar meer. Je moet wel sterk in je schoenen staan om dan telkens de gezonde keuze te maken.

Daarnaast  noemt ze kennis (voorlichting) als belangrijke factor bij het niet eten op school. Wellicht kan het helpen om tieners beter in te lichten over de voordelen van gezond eten op school.

Want, wat zijn nou eigenlijk de voordelen van gezond eten op school?

 1. Betere schoolprestaties.

Het is bewezen dat kinderen die dagelijks voldoende groente, fruit, vezels, eiwitten en gezonde vetten eten, betere cijfers halen dan kinderen die deze voedingsstoffen te weinig binnen krijgen.

Ergens ook wel logisch, want de hersenen hebben ook voeding nodig. Van alle organen in het lichaam, gebruiken de hersenen de meeste energie.

Weten hoeveel je van alle voedingsstoffen nodig hebt? Kijk dan op onderstaande link: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-is-gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf-.aspx

 

 1. Een gezond gewicht.

Als je minstens 3 gezonde maaltijden per dag neemt. Dan heb je de rest van de dag veel minder zin in ongezonde tussendoortjes. Ongezonde tussendoortjes zoals chips, koek, snacks en snoep bevatten veel meer calorieën dan een normale broodmaaltijd of een stukje fruit.

Doordat je minder ongezonde calorieën binnen krijgt, zal je minder snel aankomen in gewicht.

 

 1. Meer energie.

Als het lichaam voldoende brandstof (voeding) binnen krijgt, dan zal het ook beter functioneren. Omdat je meer energie tot je krijgt, zal je ook actiever kunnen zijn.

Ik vergelijk het lichaam graag met een auto. Zonder benzine (of diesel, lpg of stoom tegenwoordig) kan een auto niet rijden. Zo kan een lichaam niet goed functioneren zonder onze brandstof in de vorm van voedingsstoffen.

 

Wat me nog meer opvalt uit het interview, is de omgeving van deze jongedame. Ze wordt niet getriggerd om te eten, omdat haar medescholieren dat ook niet doen.

Het gezegde “zien eten, doet eten” is hier wel op zijn plaats.

Natuurlijk is het als ouder lastig om invloed uit te oefenen op medescholieren. Maar maak het eens bespreekbaar als vrienden over de vloer komen thuis. En… geef zelf het goede voorbeeld, door bijvoorbeeld te ontbijten voor je de deur uit gaat.

Het zou helemaal mooi zijn als de school zelf een voorbeeldfunctie levert. Op een aantal scholen in Nederland zijn ze hier al mee bezig. Zo kunnen scholen het ‘gezonde school vignet’ behalen. Kijk voor meer informatie op: https://www.gezondeschool.nl/

 

Wil je graag dat er een diëtist mee kijkt naar de voeding van jouw tiener? Of ben je zelf een tiener die graag wat hulp wil bij een gezond eetpatroon?

Maak dan gerust een afspraak via de website of via het telefoonnummer 0172- 748812 en wie weet tot binnenkort!

Isabelle Isarin, diëtist bij DiëtistRUTH

Op 27 februari 2020
schreef : Isabelle Isarin
Mijn cliënten kunnen, ondanks een dieet, plezier blijven beleven in het eten. Dat vind ik belangrijk. Het fascineert mij dat je door te letten op je voeding klachten kunt voorkomen, verminderen of zelfs verhelpen. Als dat lukt, haal ik daar veel voldoening uit.
Uw dietist in Oss, Uden, Veghel en omgeving

Bel ons:

06-44904236

1 Reactie

 1. Annamaria de Ruiter-Trono

  Het grootste probleem met eten op school is dat Nederland geen eet cultuur heeft. Als Italiaanse in Nederland heb ik dit als een groot probleem ervaren. Kinderen in Italië krijgen gezond warm eten op school. Hier moeten kinderen boterhammen meenemen die verpletterd worden in de schooltas. Altijd met pindakaas of kaas. Geen variatie geen eetlust. Nederland is een geweldige land,alles is goed geregeld, alleen het eten op school niet. Jammer in z’on welvarend land

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *