Alcoholvrije cocktails op een zonnige zaterdagmiddag

cocktails

Er zijn een aantal redenen waarom ik vandaag deze blog schrijf. Reden nummer 1: het is prachtig, zonnige nazomer weer. Vandaag 27 graden. En dat op zaterdag 19 september. Daar zitten meteen reden nummer 2 en 3 in. 19 september is DE dag van de diëtist. En het is zaterdag…. Sinds Corona hebben mijn gezin en ik een kleine traditie in gang gezet. De zogenaamde ZaMiBo met de fam. Jullie snappen hem wel: zaterdagmiddag borrel met het gezin. 

Dus vanmorgen bedacht ik me ineens: als we vanmiddag eens lekker met z’n allen in de tuin een drankje doen. Maar dan wel in stijl, want het is DE dag van de diëtist. En dat betekent voor mij…. alcoholvrij!

Corona

Hoe komt het dat we zo’n traditie hebben gecreëerd? Omdat het vanaf de lockdown eigenlijk prachtig weer is geweest. En onze achtertuin was net opgeknapt. Een mooi groter terras, een plantenbak met allerlei planten die volop begonnen te groeien en bloeien en nieuw gras. Dat laatste was behoorlijk nodig. Want 2 hete, droge zomers hadden ervoor gezorgd dat er meer paardebloemen en ander onkruid dan gras groeide.

En op zo’n zaterdag proostten we op het mooie weer, op de nieuwe tuin en dat we boften dat hij net voor de corona tijd opgeleverd is. En we proostten op weer een week die voorbij was, waarin thuis werken, school werk en allerlei andere dingen door elkaar liepen.  En dat deden we met een speciaal biertje (of 2) en voor de kinderen ranja in een ‘sjiek’ wijnglas. Een chipje en nootje erbij. En zo telden we af tot 6 april, dachten we. En toen tot 28 april. Jullie snappen hem wel, op dat moment dachten we, ach die paar weken. Als we toen wisten, wat we nu weten…

Want mijn lijf is niet gewend om iedere week bier te drinken en dan nog wat lekkers erbij. Dus de weegschaal begon heel geleidelijk omhoog te kruipen. Dat wil ik natuurlijk niet. Dus ik probeer dat tegen te gaan met wat gezonde alternatieven in plaats van chips. Dus schaaltjes met komkommer, tomaat, olijfjes. Een paar keer nam ik een alcoholvrij biertje. Maar tja, dat was het dan toch niet helemaal qua smaak en de week erna was ik weer snel verleid om een een gewoon biertje te drinken. 

Gin tonic: Idee!!

Dat is hoe ik van een andere alcoholische drank, toch uiteindelijk deze gezondere, alcoholvrije cocktails heb bedacht. Een paar weken geleden waren we bij vrienden op bezoek in het prachtige Ouddorp. Overdag lekker naar zee geweest en aan einde van de middag gingen een aantal vriendinnen aan de gin tonic. In zo’n mooi groot glas, flink wat ijs en fruit erin. Dat keek heerlijk zomers. Maar als ik iets niet lekker vind, dan is het gin. En toen bedacht ik: It’s all in the mind. Ik ga een alcoholvrije, calorie arme cocktail maken voor onze zaterdag middag borrel.

De gin tonic glazen heb ik in de actie bij de supermarkt bij elkaar gespaard. En vandaag is de dag dat ik ze ga maken, op de dag van de dietist!

Voor bij de borrel heb ik een lekkere zachte Italiaanse ham, droge worst, pittige olijven, tomatentapenade met een cracker met rozemarijn in huis gehaald. Met wat druifjes voor de frisse smaak en kleur. 

Hieronder lees je hoe je de twee cocktails maakt. Het is hartstikke simpel.

Limoen/ munt cocktail

Je hebt nodig:

Water

Suikervrije limonadesiroop, smaak citroen en/of limoen; 

Ijsblokjes

Schijfjes limoen en muntblaadjes

Ik heb in een longdrinkglas water met suikervrije limonadesiroop gemengd. Smaak citroen/ limoen. Op de verpakking staat 1 deel siroop op 7 delen water. Maar dit mag je naar eigen smaak doen. Persoonlijk vind ik hem dan te zoet en gebruik dus meer water, minder siroop.

De ijsblokjes heb ik in de blender gecrusht. Die heb ik in mijn grote ‘gin-tonic’ glas gedaan; Daarna ijskoud water met de suikervrije limonadesiroop. Dan de schijfjes limoen en blaadjes munt erbij. 

Roze mocktail: 

Hier heb ik de suikervrije limonadesiroop van de kinderen gebruikt. Dat is frambozensmaak. Deze staat eigenlijk standaard in onze koelkast. Maar ja, dat kan natuurlijk ook aardbeien of bosvruchtensmaak zijn. Net wat je lekker vind.

Verder heb je nodig:

Ijsblokjes 

Diepvriesfruit

Hier ben ik begonnen met een laagje diepvriesfruit in het glas, daarna een paar flinke ijsklonten. En dan giet je de suikervrije ranja erover.

En klaar is kees!

 

Wij gaan genieten van onze borrel en proosten deze keer op De dag van de diëtist. Fijn weekend allemaal.

Op 20 september 2020
schreef : Ruth van den Biggelaar
Ik vind mijn werk heerlijk. Iedere dag krijg ik een ‘kijkje’ in iemands keuken en mag ik daarbij advies geven. Van mijn moeder leerde ik dat je met goed eten ervoor kunt zorgen dat je goed in je vel zit. En dat probeer ik als diëtist over te dragen. Praktisch, en met aandacht voor de persoon die ik voor me heb. Iedere kleine verandering kan al veel opleveren.
Uw dietist in Oss, Uden, Veghel en omgeving

Bel ons:

06-44904236