06-44904236 info@dietistruth.nl

Aziatische courgette-noodlesoep met saté van tempé

Aziatisch koken

Je kent ze wel, de pakjes kant-en-klare boemboes, curry- en kruidenpasta’s uit de supermarkt. Ideaal als je snel een Aziatisch gerecht op tafel wilt toveren. Het nadeel is dat er vaak (te) veel zout in zit. Een pakje voor 3-4 personen bevat al snel 6 gram (of meer) zout. 6 gram zout p.p. per dag is de aanbevolen bovengrens voor zout in Nederland, maar de gemiddelde Nederlander krijgt 9 gram zout per dag binnen. Dat is dus al 3 gram teveel! Door zoveel mogelijk vers te koken, kan je het zoutgehalte beperken. Gebruik dus zo min mogelijk bewerkte producten, zoals zakjes en pakjes.

In onderstaand gerecht gaan we de kruidenpasta zelf maken. Hiervoor heb ik wat geëxperimenteerd met kruiden die ik in huis had staan, met succes moet ik zeggen!

Hopelijk heb je zelf ook een voorraadje aan kruiden, je mag natuurlijk je eigen draai aan het gerecht geven. En anders is het nooit verkeerd om wat extra kruiden in te slaan.

Aziatische courgette-noodlesoep met saté van tempé  

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor de kruidenpasta per portie (kook je voor 2 personen, dan neem je alles dubbel. Voor 3 personen alles x3 enz…)

  • ½ sjalotje
  • ½ teen knoflook
  • ½ theelepel trassi
  • ¼ theelepel sambal (mag meer als je van pittig houdt)
  • 5 spice kruiden
  • ½ theelepel gemberpoeder (of verse gember, dat is natuurlijk nog lekkerder)
  • ½ theelepel gemalen korianderzaad
  • ½ theelepel gemalen komijnzaad
  • ½ theelepel gedroogde pepertjes (pul bieber)
  • ½ eetlepel zoutarme sojasaus
  • ½ eetlepel zoutarme ketjap manis (op de afbeelding staat normale ketjap manis, deze is er ook in zoutarme variant)

Om de kruidenpasta te maken heb ik een keukenmachine gebruikt. Oorspronkelijk wordt er een vijzel gebruikt in de Aziatische keuken.

Ingrediënten voor de tempé marinade

  • 1 eetlepel zoutarme ketjap manis
  • 1 teen knoflook

Ingrediënten per portie

  • ½ eetlepel plantaardige olie
  • 100 gram tempé (voor de saté heb je ook satéprikkers nodig)
  • ½ courgette (heb je geen spiraalsnijder, dan kan je ook een bak voorgesneden courgetti kopen)
  • 25 gram gesneden spitskool
  • 100 gram taugé
  • 75 gram sugarsnaps of peultjes (1/2 zakje)
  • 1 ei
  • 15 gram ongezouten pinda’s
  • ½ limoen
  • 100ml kokosmelk
  • 150ml water
  • 1 streng citroengras/sereh (deze kon ik helaas niet vinden in de supermarkt, vandaar het potje sereh op de foto)
  • 1 theelepel tamarindepasta
  • 1 handje fijn gesneden koriander (lust je geen koriander? Dan kan je peterselie pakken)
  • 1 handje gesneden bosuitjes
  • Eventueel een scheutje suikervrije chilisaus (de link deel ik hieronder met jullie)

 

Bereidingswijze:

  • Begin met de marinade. Snijd de tempé in grote blokjes en vermeng het met de ketjap en een geperst teentje knoflook. Laat dit minstens 30 min marineren.
  • Maak vervolgens de kruidenpasta. Schil en snijd de knoflook, ui en gember. Deze gaan in de keukenmachine. Verhit een pan op het vuur en rooster kort de poeder van koriander en komijn. Deze gaan vervolgens ook in de keukenmachine. Voeg de andere kruiden, trassi en soja/ketjap toe en blend het geheel tot een gladde massa.
  • Kook ondertussen het eitje naar voorkeur. Reken 1 eitje per persoon.
  • Verhit een klein beetje olie in een soeppan en bak hierin de kruidenpasta kort aan. Voeg eerst de kokosmelk toe en verdun vervolgens met water. Dit wordt de basis voor de soep.
  • Kook de sugarsnaps of peultjes mee in de bouillon van de soep. Snijd vervolgens de courgette met een spiraalsnijder of rasp en snijd de spitskool.
  • Haal de blokjes tempé uit de marinade en rijg ze aan een satéprikker. De sateetjes bak je in een grillpan met een klein beetje olie. Bakken tot de tempé verkleurd en er mooie grillstrepen ontstaan.
  • Nu gaan we de lagen van de soep opbouwen. Leg in een diep bord of kom de gesneden courgette (courgette noodles), de spitskool en de taugé. Giet hierover de bouillon met de sugarsnaps/peultjes. Daarbovenop strooi je een handje pinda’s en de gesneden koriander.
  • Het eitje en de limoen leg je op het bordje aan de zijkant en de sateetjes gaan bovenop. Zie foto. Op de sateetjes heb ik wat chilisaus gedaan voor extra smaak. Garneer met de bosuitjes en koriander.

 

Voedingswaarden per portie

Energie:           664 kcal

Koolhydraten:   22 gram

Eiwit:                30 gram

Vet:                  41 gram

Vezel:               11 gram

Zout:                1 gram (uit een pakje is ca. 2-3 gram zout p.p.)

Suikervrije chilisaus: https://www.bodyandfit.com/nl-nl/Producten/Eten-%26-Snacks/Dagelijkse-Benodigdheden/Kruiden%2C-Sauzen-%26-Specerijen/Sweet-Chili-Saus/p/p_16782

Op 14 april 2020
schreef : Isabelle Isarin
Mijn cliënten kunnen, ondanks een dieet, plezier blijven beleven in het eten. Dat vind ik belangrijk. Het fascineert mij dat je door te letten op je voeding klachten kunt voorkomen, verminderen of zelfs verhelpen. Als dat lukt, haal ik daar veel voldoening uit.
Uw dietist in Oss, Uden, Veghel en omgeving

Bel ons:

06-44904236

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *