De winterklassieker; een heerlijke zelfgemaakte stoofpot

Wisten jullie dat een stoofpotje wel op tientallen verschillende manieren gemaakt kan worden? Zo heeft ieder land, iedere cultuur en bijna iedere familie wel weer zijn eigen variant van een stoofpotje. Heel leuk al die verschillende varianten, maar vraag jij je ook af welke variant nou een beetje gezond is? Lees dan vooral verder!

Bedenk dat je er wel even tijd voor moet uittrekken, dus begin het liefst een dag van tevoren. Hoe langer een stoofpotje kan stoven, hoe lekkerder het wordt. De smaak van een stoofpot wordt namelijk intenser naarmate het gerecht langer gestoofd wordt. Reken altijd minimaal 2 uur stooftijd, maar als het kan kun je een stoofpot ook gewoon een hele dag laten pruttelen op heel laag vuur. Of in een oven op ongeveer 60 graden.

 

Stoofpotje met wortel en krieltjes

Bereidingstijd: 4,5 uur 

De benodigde ingrediënten voor het stoofpotje

Voedingswaarde voor 1 persoon:

  • ± 400kcal
  • ± 32g koolhydraten
  • ± 46g eiwitten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500g sukadelappen (runderriblappen kunnen ook)
  • 3 uien
  • 2 laurierblaadjes
  • 500g wortels
  • 500g krieltjes met schil

Bereidingswijze:

  • Haal het vlees 30 minuten voor bereiding uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen.
  • Bestrooi beide kanten van het vlees met een flinke snuf peper en zout.
  • Verwarm 3 eetlepels olie in een stoof- of hapjespan en bak het vlees aan beide kanten op hoog vuur in 3 minuten goud bruin.
  • Snijd ondertussen de uien in halve ringen en voeg dit na het bakken van het vlees toe aan de stoofpot. Doe de laurierbladen erbij en roer alles door. Laat dit alles 5 minuten pruttelen waarbij je af en toe doorroert. Zet het vuur dan lager en voeg 1,5L water toe.
  • Laat dit zo’n 3 uur pruttelen. Controleer zo nu en dan of het vlees nog goed onder water staat, zo niet voeg dan wat heet water toe (van koud water wordt het vlees taai).
  • Maak de wortels schoon en snijd ze in stukken. Halveer de krieltjes en voeg dit na de 3 uur toe aan het stoofpotje.
  • Voeg nog een flinke snuf peper, zout en een flinke scheut heet water toe zodat de krieltjes en wortel net onder water staan.
  • Laat het geheel nog minimaal 1 uur pruttelen. De stoofpot is goed als het vlees zacht is en uit elkaar valt.
  • En dan heerlijk genieten van deze winterklassieker.

Tips:

Wil je je vlees nog malser? Voeg dan met het water ook een ‘zuurtje’ toe zoals azijn of wijn, waarbij rode wijn het vlees een vollere smaak geeft.

Haast? Stoofvlees kun je ook heel goed in een snelkookpan bereiden.

Op 11 januari 2020
schreef : Ruth van den Biggelaar
Ik vind mijn werk heerlijk. Iedere dag krijg ik een ‘kijkje’ in iemands keuken en mag ik daarbij advies geven. Van mijn moeder leerde ik dat je met goed eten ervoor kunt zorgen dat je goed in je vel zit. En dat probeer ik als diëtist over te dragen. Praktisch, en met aandacht voor de persoon die ik voor me heb. Iedere kleine verandering kan al veel opleveren.
Uw dietist in Oss, Uden, Veghel en omgeving

Bel ons:

06-44904236