Decembertip: Maak een speculaasgranola

Zie jij in de supermarkt hoe het schap met ontbijtgranen in de laatste jaren verdriedubbeld, misschien wel vervierdubbeld is? Wat is nu het verschil tussen havermout, muesli, creusli en sinds een tijdje ook de verschillende granola’s?

Wat maakt granola anders dan de andere ontbijtgranen? Is het gezonder? Kan ik het ook zelf maken? 

Terechte vragen, op de laatste kan ik volmondig JA antwoorden. Je kunt granola heel gemakkelijk zelf maken. Het voordeel is dat je precies weet wat je erin stopt en de vrijheid hebt om met verschillende ingrediënten, waaronder kruiden te variëren. En in combinatie met zuivel (kwark en/of yoghurt) kan het als een prima broodvervanger dienen en je voldoende vulling geven. 

Wat is granola?

Granola is een mengsel van onder andere granen, zaden, pitten en gedroogd fruit dat vaak met yoghurt wordt gegeten. Het wordt in dezelfde ontbijtfamilie geplaatst als muesli. Granola onderscheidt zich van de rest van zijn ontbijtfamilie doordat het geroosterd wordt met onder andere olie en honing. (bron: wikipedia) Dat maakt granola dus anders dan muesli.

De basis voor mijn speculaas granola komt uit het recept van FODMaP Foodies (www.fodmapfoodies.nl)

FODMaP is een specifiek, kortdurend dieet voor mensen met een prikkelbare darm. Je laat tijdelijk een, of meerdere fermenteerbare koolhydraten weg om te kijken of dit verlichting geeft.

Fructose (wat veel in honing voorkomt) en fructanen (oa. in tarwe) is hier een van. Vandaar dat mensen met een prikkelbare darm niet altijd met de standaard granola uit de winkel kunnen werken.

Maar zo’n granola zelf maken is ook nog eens leuk, je besteed er meer aandacht aan door het zelf te maken, dan door het eenvoudig weg te kopen. Dat maakt voor de smaak en onze beleving tijdens het eten echt verschil. Want tijdens het maken, ruikt het ook nog eens heerlijk in de keuken.

De basis van deze granola is havermout. Haver is een volkorengraanproduct (lees: dus goed) en havermout zijn geplette en geknipte haverkorrels. Volkorengraanproducten hebben de voorkeur, vanwege hun vezelgehalte en werking in onze darmen. Het is namelijk een voedingsbron voor onze goede darmbacteriën.

Hieronder de ingrediënten en bereiding; Let wel, deze ingrediënten zijn niet allemaal FODMaP proof. Heb je een prikkelbare darm en volg je het FODMaP dieet, dan raad ik je aan om de het recept van de FODMaP Foodies te volgen (https://www.fodmapfoodies.nl/blog/recipe-items/speculaas-granola/)

Ingrediënten:

250 gram havermout

ca 40 gram zaden en pitten (denk aan lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten)

ca 25 gram noten (ongezouten, kunnen gemengde noten zijn, of alleen walnoot, cashewnoot, amandel)

1 eetlepel ahornsiroop (maar dit kan eventueel ook 1 eetlepel honing zijn)

1 eetlepel rijstolie of koolzaad of raapzaadolie

1-2 eetlepels speculaaskruiden (naar smaak)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Meng alle ingrediënten in een kom.  Ik gebruik een eetlepel om de siroop en olie te portioneren, zodat je er niet teveel van gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om de noten naderhand toe te voegen. Persoonlijk vind ik het lekkerder als ze meebakken in de oven.
  • Leg de granola op de bakplaat en spreid gelijk uit. 
  • Bak in de oven in ongeveer 20 minuten; Roer tijdens het bakken af en toe om. 
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola afkoelen. 
  • Je kunt er dus voor kiezen om nu de noten toe te voegen. Ik voeg er ook wat gedroogde cranberry’s of rozijnen (een klein handje) en ik rasp wat pure chocola af (vaak 70-80% cacao). De hoeveelheid chocola pas ik niet af, dit ligt aan de dikte van de reep en grootte van een blokje. Ik schat dat ik tussen de 5-10 gram chocola toevoeg. 
  • Nu kun je de granola bewaren in een luchtdichte pot en is ‘ie klaar voor gebruik.

Portie:

Ik haal ongeveer 17-18 porties uit deze hoeveelheid. Ik weeg de granola voor mijn ontbijt of lunch af en houdt dan 20 gram granola als portie aan. Met 150 gram magere kwark.

Maar ben je een grotere eter, dan kun je 25-30 gram als portie aanhouden.

Meestal bak ik in het voren mijn granola. Als de pot leeg begint te raken, plan ik in wanneer ik weer een keer ga bakken. Zodat ik niet in de ochtend zonder kom te zitten.

Gezonder?

Is granola nu gezonder dan andere ontbijtgranen? Niet perse, want je voegt toch wat suiker en vet toe om in de oven knapperig te bakken.

Dat gebeurt bij gewone havermout of muesli niet. 

Ook bij muesli zijn havervlokken vaak het hoofdingrediënt. Maar er bestaan ook muesli’s met meerdere graansoorten, met eventueel noten en/of gedroogd fruit toegevoegd. Afhankelijk van het suiker- en zoutgehalte valt muesli onder de categorie voorkeur of niet. Bij de krokante muesli soorten geldt dit ook en heeft de bereiding invloed, omdat er vaak vet en suiker aan toegevoegd. Dat doen we in bovenstaand recept ook. Het voordeel is wel dat je zelf de keus hebt in soort siroop en olie. En in welke hoeveelheid je dit toevoegt.

Hopelijk vinden jullie dit recept net zo gemakkelijk en smakelijk als ik. En heb je er voldoende verzadiging van. Laten jullie weten wat je ervan vond? 

Op 24 december 2019
schreef : Ruth van den Biggelaar
Ik vind mijn werk heerlijk. Iedere dag krijg ik een ‘kijkje’ in iemands keuken en mag ik daarbij advies geven. Van mijn moeder leerde ik dat je met goed eten ervoor kunt zorgen dat je goed in je vel zit. En dat probeer ik als diëtist over te dragen. Praktisch, en met aandacht voor de persoon die ik voor me heb. Iedere kleine verandering kan al veel opleveren.
Uw dietist in Oss, Uden, Veghel en omgeving

Bel ons:

06-44904236