Gezonde Paasdagen!

Het is weer zover, de paasdagen staan voor de deur. De paashazen en paaseitjes liggen al tijden in de supermarkt. De paasdagen worden gevuld met lekker eten, grote maaltijden, een lekker drankje en in veel gevallen… ongezondere producten! Hoe kan jij jouw paasmaaltijden een gezonde twist geven? Lees dan de recepten en tips hieronder!

Het gourmet-paas-diner:

In Nederland is het bij veel gezinnen een traditie, lekker met het hele gezin gourmetten met de feestdagen. Er wordt veel vlees gehaald, veel stokbrood en er komen veel sausjes op tafel. Hoe kan jij nou deze traditie houden en toch gezond eten?

Op zich is het gourmetten niet zo heel ongezond. In principe is het, net als bij de warme maaltijd, vlees, een koolhydraat-product en groente. Alleen wordt er bij het gourmetten vaak te veel van het vlees en stokbrood gegeten en te weinig van de groentes. Stokbrood is vaak echt een boosdoener, er zitten namelijk veel koolhydraten in. Probeer tijdens het gourmetten voornamelijk groentes te bakken met wat mager vlees of vis. Zolang je onder de 100 gram vlees/vis zit, is het niet meer dan bij jouw normale avondmaaltijd.

Een paas-gangen-diner:

Voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en wie weet zijn er nog meer gangen in jullie paasdiner. Hoe kan je deze gangen een gezonde twist geven? Hieronder staan een paar gezonde recepten voor jullie paasdiner.

 

Voorgerecht, een komkommersalade:

Het hoofdingrediënt van dit gerecht is komkommer. Komkommer is arm aan calorieën waardoor het een goed product is om te gebruiken in een meerdere gangen diner.

Ingrediënten voor 2 personen:
Voor de salade;

  • 1 komkommer
  • 50 gram rucola sla
  • 10 groene olijven
  • 2 zongedroogde tomaatjes
  • 30 gram feta kaas
  • 2 eetlepels pijnboompitjes
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de dressing;

  • 3 eetlepels magere yoghurt
  • Peper
  • 2 theelepels dille

Bereidingswijze:

  • De komkommer linten zijn gesneden met een kaasschaaf. Het eerste plakje is de schil, dit is wat lastig om te gebruiken bij het maken van een bakje. Deze mag je dus lekker zelf op eten. Maak van het eerste lint komkommer een rondje. Pak een tweede lint komkommer en vouw deze er precies andersom omheen. De twee linten zorgen ervoor dat het rondje vast blijft zitten.
  • Doe de rucola sla in een ruime kom samen met de olijfolie en de peper. Mix dit door elkaar.
  • Snijd vervolgens de olijven en de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en mix dit vervolgens door de rucola sla.
  • Verdeel de salade vervolgens over de twee komkommerbakjes en brokkel er wat feta kaas overheen.
  • Maak van de yoghurt, peper en dille een dressing en garneer hiermee het bord en de salade naar smaak.
  • Rooster in een droge pan de pijnboompitjes en verdeel dit over de borden.
  • Eet smakelijk!

Hoofdgerecht:

Het hoofdgerecht kan al snel gezond zijn wanneer er rekening wordt gehouden met de verhoudingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld 250 gram groentes, 100 gram aardappelen (hiervoor zou je ook zoete aardappelen kunnen gebruiken), 100 gram mager vlees (denk hierbij aan biefstuk, varkenshaas of kipfilet) of vis en zo min mogelijk het gebruik van sausjes.

Nagerecht, frozen yoghurt:

Een nagerecht kan zowel zoet als hartig zijn. Dit is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Hieronder vind je in ieder geval een (relatief) gezond zoet nagerecht! Dit nagerecht is erg makkelijk om te maken. Je kan in de smaken variëren door verschillende soorten fruit te gebruiken. Zo is er voor ieder wat wils.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 gram bevroren fruit
  • 400 gram magere yoghurt
  • Toppings naar keuze, denk hierbij aan;
    • Granola
    • Pure chocolade
    • Noten
    • Kaneel
    • Kokos
    • Zaden

Bereidingswijze:

  • Doe het bevroren fruit en de yoghurt in een blender en mix dit tot een romige massa.
  • Giet het mengsel in glas/bakje, garneer naar smaak en eten maar!
  • Mocht je de frozen yoghurt willen serveren als een sorbet, giet het mengsel dan in een bak en zet het in de vriezer tot het bevroren is, haal het 15 minuten voor het serveren uit de vriezer.

 

En als laatste tip;

Mocht het zo zijn dat je toch te veel hebt gegeten tijdens de feestdagen, raak niet in paniek! Pak de draad de volgende dag rustig op, sla geen maaltijden over en praat jezelf geen schuldgevoel aan (je hebt er gelukkig van genoten). Begin de volgende dag weer met een frisse moed, ga lekker sporten en weer gezond eten!

Op 6 april 2020
schreef : Ruth van den Biggelaar
Ik vind mijn werk heerlijk. Iedere dag krijg ik een ‘kijkje’ in iemands keuken en mag ik daarbij advies geven. Van mijn moeder leerde ik dat je met goed eten ervoor kunt zorgen dat je goed in je vel zit. En dat probeer ik als diëtist over te dragen. Praktisch, en met aandacht voor de persoon die ik voor me heb. Iedere kleine verandering kan al veel opleveren.
Uw dietist in Oss, Uden, Veghel en omgeving

Bel ons:

06-44904236