Koolhydraatarme cupcakes

Koolhydraatarme cakejes

Volg je een koolhydraatarm dieet? Of heb je een hoge bloedsuikerspiegel? Dan zijn zoete snacks vaak uit den boze (als je dit te vaak doet althans!).

Wil je toch een keer genieten van een zoet hapje, maar dan zonder de vele koolhydraten? Bekijk dan onderstaand recept.

Even ter vergelijking. Een normale cupcake met frosting laag bevat 40 gram koolhydraten per stuk. Deze koolhydraatarme cupcake bevat 5 gram koolhydraten per stuk.

Let op, de cupcakes zijn laag in koolhydraten, maar niet laag in calorieën. Pak er dus niet teveel, hoe lekker ze ook zijn…

Recept

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten voor 12 cakejes 

  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosmeel
  • 50 gram vloeibare margarine
  • 6 eieren
  • 1 kleine banaan
  • 200 ml ongeklopte slagroom
  • 100 ml halfvolle melk
  • 200 gram mascarpone
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 eetlepels zoetstof om mee te bakken sucralose/stevia/sukrin
  • 12 vormpjes om de cakejes in te bakken
  • Een keukenmachine of blender
  • Mixer
  • Spuitzak of plastic diepvrieszakje

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • In de keukenmachine maken we het eerste deel van het beslag. Hierin gaat het banaantje, 50 gram vloeibare margarine, 100 ml slagroom, 100 ml melk en de 6 eieren. Blend alles tot een glad mengsel.
  • In een beslagkom gaan de droge ingrediënten: amandelmeel, kokosmeel, 1 zakje bakpoeder en 1,5 eetlepel zoetstof. Voeg hieraan het mengsel uit de keukenmachine toe en meng tot een glas beslag.
  • Leg de cakevormpjes op een bakplaat of zoals in de afbeelding op een bakvorm voor muffins. Verdeel het beslag over 12 cakevormpjes.
  • Zet de bakvormpjes in de oven en bak vervolgens 40 min in de voorverwarmde oven.

  • Ondertussen maken we de frosting voor bovenop de cupcakes. Doe 200 gram mascarpone, 100ml slagroom en zoetstof naar smaak (1/4 eetlepel) in een beslagkom en mix het geheel met de mixer tot een stevige frosting. Doe dit in een diepvrieszakje (of spuitzak) en leg het in de koelkast om verder te stijven.
  • Haal de cakejes uit de oven en laat afkoelen.
  • Haal het zakje met frosting uit de koelkast en knip een puntje af van de onderkant (of gebruik de spuitzak). Spuit een mooi laagje frosting op de cake en versier desgewenst met nootjes of fruit.

Voedingswaarden per stuk

Energie:           330 kcal

Koolhydraten:   5 gram

Eiwit:                9 gram

Vet:                  20 gram

Vezel:               2 gram

Op 19 mei 2020
schreef : Isabelle Isarin
Mijn cliënten kunnen, ondanks een dieet, plezier blijven beleven in het eten. Dat vind ik belangrijk. Het fascineert mij dat je door te letten op je voeding klachten kunt voorkomen, verminderen of zelfs verhelpen. Als dat lukt, haal ik daar veel voldoening uit.
Uw dietist in Oss, Uden, Veghel en omgeving

Bel ons:

06-44904236