Ben je team Dry January of niet?

De verleidelijke decembermaand ligt achter ons. Voor velen zijn de zoete lekkernijen en uitgebreidere diners moeilijk te weerstaan. Anderen raken in verleiding om een glaasje bier, wijn, port of sterke drank extra te drinken.
En hoe smakelijk en gezellig een glaasje alcohol kan zijn. Gezond is het niet.
Onze lever heeft heel wat te verduren om alcohol te verwerken. Maar andere organen ook.
En ik zie de calorieën die alcohol levert, echt als lege calorieën. Er is niks voedzaams aan.

Drink jij dan nooit?

Drink jij dan nooit? hoor ik jullie denken. Jawel, op zijn tijd drink ik best. Afgelopen week tijdens onze vakantie heb ik de nodige Duitse biertjes op. En anders bij een feestje of tijdens carnaval.
Maar als ik eerlijk ben, ik kan niet goed tegen alcohol. Vroeger al niet en nu nog steeds niet. De dag erna, bedoel ik. Dan heb ik last van hoofdpijn. Ik ben misselijk en beroerd als ik echt te diep in het glaasje kijk. En mijn slaap…ik slaap onrustig en veel korter. Vaak word ik wakker in een hitte aanval. Dan sta ik maar op, maar voel me alles behalve fris en fruitig.
Dus vaak verloopt de dag erna dat ik een beetje lam en lui op de bank hang. Frisse lucht helpt, dus ik probeer een wandeling te maken. En vette hap ook. Dat was vroeger ook al zo.
Maar dat kan de diëtist in mij natuurlijk niet goedkeuren.

Ik drink nooit meer

Ik beloof dan weer beterschap en roep vaak: ‘Ik drink nooit meer”.
Om vervolgens toch weer overstag te gaan bij een volgend feestje.
Ik gebruik al jaren een aantal tactieken om minder te drinken: ik meld me vrijwillig aan als BOB. Ik neem een extra ronde koffie of thee. Of een glas fris of water voordat ik mijn eerste alcoholische drankje bestel. Ik gebruik de zin: ‘ik wacht nog even’ voordat ik mijn 1e drankje bestel of als mijn drankje bijna op is.

Ik pas.nl

Maar sinds 2017 las ik geregeld een alcohol vrije periode in. De eerste keer was met de vastentijd na de carnaval, 40 dagen geen alcohol was toen mijn doel. Ik heb het 39 dagen volgehouden. Op dag 40 vierden we het vrijgezellenfeest van een vriendin en daarvoor heb ik toen bewust mijn alcoholvrije periode 1 dagje ingekort. Samen met een andere vriendin ben ik deze alcoholvrije periode doorgekomen. En ik had me aangemeld bij ‘Ik pas’: https://ikpas.nl
Dat stukje steun van een goede vriendin en de mails en motiverende woorden van Ik pas, maakten dat ik deze alcohol vrije periode makkelijk doorkwam. Nu in aanloop naar Dry January heeft Ik pas een leuk filmpje gedeeld op de sociale media kanalen:

Voordelen van stoppen met drinken

– Je slaapt beter
– Je voelt je fitter
– Beter humeur
– Betere huid
– Meer weerstand
– Je valt af.
Ik heb deze voordelen in die periode niet echt gemerkt. Voor mij is het grote voordeel geen hinderlijke katers meer en geen verloren dag meer na een avondje drinken.

Op een van de sites van het Trimbos instituut vind je wat de effecten van alcohol drinken op korte en lange termijn zijn.
Vooral het plaatje wat veel drinken met je lichaam doet, is behoorlijk schokkend. Vandaar dat ik al schreef: Gezond is het niet, punt.

Op deze site staan ook een aantal tips om te kunnen minderen of stoppen met drinken
Vooral het steun zoeken en vooraf met jezelf en/of anderen afspreken of en hoeveel je gaat drinken, zijn goede tips. Smaakvolle 0% alternatieven uitproberen of maken, is ook een goede tip. Inmiddels zijn er veel 0% bieren, wijnen, gin op de markt. En op internet vind je veel recepten voor mocktails (alcoholvrije cocktail).

Alcoholvrije drankjes

Ik gebruik vaak een limonadesiroop zonder suiker toegevoegd, met diepvriesfruit en ijsklontjes. Of met citroen, limoen en munt. En dan in een mooi groot glas met een kleurrijk rietje. In deze blog deel ik twee receptjes, die mijn dochters ook heel smakelijk vinden.

En Isabelle heeft eerder een aantal lekkere smoothie recepten gedeeld: Smoothie recept Tropische lactose vrije smoothie Groene smoothie

Maar hoe sta jij erin, ben je team Dry January of niet? Misschien wil je jouw alcoholinname onder de loep nemen en op een ander moment in het jaar, kiezen voor een alcoholvrije periode. Ook goed natuurlijk. Hopelijk geeft deze blog je stof tot nadenken over je alcoholgebruik en of je hier iets aan wil veranderen.

Op 4 januari 2023
schreef : Ruth van den Biggelaar
Ik vind mijn werk heerlijk. Iedere dag krijg ik een ‘kijkje’ in iemands keuken en mag ik daarbij advies geven. Van mijn moeder leerde ik dat je met goed eten ervoor kunt zorgen dat je goed in je vel zit. En dat probeer ik als diëtist over te dragen. Praktisch, en met aandacht voor de persoon die ik voor me heb. Iedere kleine verandering kan al veel opleveren.
Uw dietist in Oss, Uden, Veghel en omgeving

Bel ons:

06-44904236